Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
29024
Sted- og lokalitetsnummer
180602-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Troldhøj", uregelmæssig og ligger i sandflugt, 2,5 x 21 m. I top et 7 3/4 m vidt hul, åbent mod Ø. Også siderne afgravet, især i Ø. V-side bortskåret af vej. Græs og lyng i haver og frugtplantage. Måske endda tvivlsomt om det er en høj.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI "Troldhøj" er i sin Tid gravet og fundet en "Potte med Aske". "Troldhøj" er nu uregelmæssig og ligger i Sandflugt, men er vel en oprindelig Høj. Den er 2.50 M. høj, 21 M. i Diam og har i Toppen et 7.75 M. stort Hul, der er aabent mod Øst.
1904
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Troldhøj", uregelmæssig og ligger i Sandflugt, 2,5 m h., 21 m i Diameter. I Top et 7,75 m vidt Hul, aabent mod Ø, ogsaa Siderne afgravet, især i Ø, V-Side bortskaaret af Vej. Græs og Lyng i Haver og Frugtplantage, maaske endda tvivlsomt om det er en Høj.
1953
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBesigtigelser af Norling-Christensen angående den fejlagtigt i 1943 identificerede høj, sb. 13.
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er demoleret og således ikke mere omfattet af fredningsloven.
1988
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links