Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220872
Sted- og lokalitetsnummer
130612-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 17-20 x 3,25 m. Græs- og lyngklædt i ager. Overfladen ujævn efter mindre gravninger. I toppen et 4 m vidt, ikke dybt efter- groet hul.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,3 x 19,0 x 19,0 m. En stor, velbevaret høj, som før i tiden kunne ses videnom. Idag er der nåletræsbevoksning N og NV. I toppen spor efter gammel gravning 3 x 3 m., ikke dyb. Højen ligger til skel. S for højen er anlagt en fasan- og agerhønsefarm, som går helt ind til højens S-fod. Huse og voliere bør fjernes hurtigst muligt, da det er meget skæmmende og ses i stor afstand. På højen vokser enkelte egetræer, ikke store. Ejeren af højen ønsker den plejet. Højen ligger ovenfor, hvor Ulvedalen begynder. ** Seværdighedsforklaring ** Højen har en fin placering i landskabet og der er en fin udsigt fra den. Bevoksning: 1980: Mos, Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Den tidligere nævnte fasan- og agerhønsefarm er dog fjernet. Højen er bevokset med blandede løvtræer bl.a. to store egetræer. Højen ligger på skellet mellem græsmark og skovstykke.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links