Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220875
Sted- og lokalitetsnummer
130612-78
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, ca. en trediedel af højen står tilbage, 3 m høj. S- og V-partiet afgravet. Lyngklædt. Tinglysning 1998 af tidligere C-høj: *********************************** Høj, ca. 3 m høj, diameter 11 x 14 m med største længde i Ø-V. Højens sydlige halvdel er delvist bortgravet, og de NV- og NØ-lige højsider er afgravede. Også afgravet ind mod højtoppen. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHar været en stor høj, som er ødelagt ved grusgravning for 40-50 år siden. Siden er der plantet nåletræer omkring højen og den kan idag ikke ses for skov. Højens S- og SV-side er meget medtaget, også spor af grusgravning N og Ø ved højen. Den er en af højrækken langs Hærvejen, så måske er den alligevel bevaringsværdig. Bevoksning: 1980: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Meget stor og synlig høj, men desværre helt ødelagt. Højen er tæt bevokset med træer og brombærkrat. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links