Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312419
Sted- og lokalitetsnummer
030713-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. Ca. 5 x 17 m. Højen, der er bevokset med buske og træer, ligger i det nordøstlige hjørne af ejendommen.

Undersøgelseshistorie

1976
Byggeri og anlæg - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1976
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningGravhøj, 5 x 17 m. Højen, der er bevokset med træer og buske, ligger i det nordøstlige hjørne af haven til ejendommen.
1976
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1976
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen måler ca. 5 x 17 m, tæt vegetation af buske og næsten bunddækkende vedbend vanskeliggør iagttagelse. Der er i ældre tid anlagt stier med stensatte trin opad højside mod NV til en bænk på toppen, der er meget lille. ser intakt ud. Højen ligger i tilplantet have i et småbølget landskab, præget af veje og jernbane, set bedst fra V-NV på denne årstid. Omtrent ud til motorvejs tilkørsel, der er skåret ca.1m ned i terræn. Ejer: J.og K.Frederiksen Kalundborgvej 299 4300 Holbæk Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Museal restaurering - Museum SydøstdanmarkMuseal reetablering.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links