Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201623
Sted- og lokalitetsnummer
141001-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSb.nr.] 27A-B: Tvillinghøj eller to Høje med Forbindelse, Taarup B. Paa den flade Top af den isolerede Bakkekegle Porsbakken, der hæver sig meget stejlt fra alle Sider til en Højde af c 170' over Havet eller omtrent 135' over den omgivende Mark, ligger en Høj, som er ubrudt og hvis Fod mod nordøst, øst og sydøst tildels falder sammen med [ulæseligt]-Bakkens Affald, men som mod Vest har en svag 15' lang Forbindelse med en Høj, der er 20' i Gjennemsnit og ligeledes ubrudt. Begge Høje, der kan betragtes som Tvillinghøje, ere smukt formede og begroede med Skov samt dækkede med Blade. Der sees ingen Steen, og det lader til, hvad Naturforholdene ogsaa føre med sig, at de ere bygte af Muld, og at denne er taget paa Bakketoppen og kastet sammen. Det er egentlig 3 store Bakker, men paa den østlige og paa den vestlige er der ikke Mindesmærker.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Tvillinghøje", 2 Høje i Skov: den østlige (sbnr.27A) 20 m i Diameter, 1,5 m høj. Den vestlige (B) 7 m. i Diameter, 1,1 m høj. Urørte.F.M. 1945
2016
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumDen vestlige af tvillingehøjene. Højen er 1 m. høj og måler 12 m. i diameter. Den virker velbevaret. Beliggende på en bakke. Løber mod nord, vest og syd delvist i ét med bakken. Adskilt fra f.nr. 20164 af en sænkning. Gl. bøgetræer på højen.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGl. bøgetræer på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links