Oversigtsfoto af højen set fra S
.
Oversigtsfoto af højen set fra N
.
Oversigtsfoto af højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
20163
Sted- og lokalitetsnummer
141001-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenlægning/stensamling, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 10 x 1 m, i Ø et stort tilgroet brud. Græsklædt i skov.

Undersøgelseshistorie

1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 10 m i Diameter, 1m høj, i Øst et stort tilgroet Brud. Græsklædt i Skov.Porsbakkerne. Høj, 10 m i Dia., 1 m h., i Ø. et stort, tilgroet Brud. Græsklædt i Skov. [[F.M. 1945.]] Bevoksning: 1988: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer.
1988
Grus-/sandgravning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj - vel nærmest røse - i væsentlig grad opbygget af håndsten, der ses i den delvis græsklædte overflade. SØ-siden delvis bortgravet i gl. grusgrav. Bevoksning: 1988: Græs, Løvtræer og Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med nogle store løvtræer. Næsten intet græsdække på fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links