Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
211723
Sted- og lokalitetsnummer
141007-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

(1986, MB) Konstateret fjernet. Tidligere C-høj. ************************************** Høj, 21,5 m bred, 3,5 m høj. Heri indbygget et vandtårn. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Højen har en smuk Form og dens Brud ere kun synlige, naar man kommer op paa den. Begge Brudene begynde omtrent 8' oppe paa Højens Sider. Det største begynder fra Syd og er 36' langt og 12' bredt samt c 2' dybt. Det andet er fra Sydøst ligeledes med Retning mod Midten, men er kun 6' langt og 5' bredt. Begge Brud ere overfladiske og naa ikke Bunden. Højen var værd at fredlyse, uagtet den har mistet noget af sin Fod mod Sydøst og Sydvest. Afstanden mellem den og Nabohøjen (N:5) [sb.5] er 32'. Dette Mellemrum er fyldt med store og smaa Marksteen.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 21,5 m. bred, 3,5 m. høj. Heri indbygget et Vandtaarn. Græsklædt.
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er fjernet.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links