Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34123
Sted- og lokalitetsnummer
080720-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højen befinder sig på et voldsted. Af den grund er det tidligere besluttet, at fredningen af højen skulle ophæves. Højen er beskrevet som følgende (tekst fra voldstedets fredningstekst): Høj, ca. 2,5 m høj og ca. 15 m i tværmål. I toppen to større huller; vestligt et aflangt, ca. 3 x 2 m stort, 0,5 m dybt, østligt, stødende op til førstnævnte, et 3 x 3 m stort, 1,5 m dybt hul. Iøvrigt ujævn overflade. Bevokset med træer, i skov.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2,5 m høj og ca. 15 m i tværmål. I toppen to store huller: vestligt et aflangt, ca. 3 x 2 m, 0,5 m dybt, østligt, stødende op til dettte, et 3 x 3 m, 1,5 m dybt. Iøvrigt ujævn overflade. Bevokset med træer, i skov. (Vejlbyskov).
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 3412:3, Status: B
1971
Aflysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjens fredlysning aflyst, da den indgår som en del af voldstedet sb.44.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links