FM- sten, set fra Ø
.
Foto, oversigt
.
Skitse, detalje
.
Foto, detalje
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
51331
Sted- og lokalitetsnummer
060106-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 25/9 1889, gdr. T.J.P. Nielsen Diplom Afmærkn.: MS 1912, overlærer Tryde, Rønne. Høj, "Vippehøj", 2,5 x 25 m. Sænkninger i top og i V-siden. Græs- og lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1819
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1819
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidWippehøi er en Jordhøi ud paa Strandkanten, den ligger meget høit og er derfor synlig langt fra, skjønt den i sig selv ikke er ret stor. (Lunds Tab.12 No.89). Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Vippehøj", 2,5 x 25 m. Sænkninger i Top og i V-Siden. Græs- og Lyngklædt i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenhøj, 2,5 x 20 m. I ager. Lav sænkning ... S for centrum 2 m i dia. 0,2 m dyb. Af randstenskæde kun 3 sten synlige ved N fod. Enkel synlig inv. Højen er skæv, midterste og N-ligste del af højen skråner kraftigt mod N. Højoverfladen er idet hele taget meget ujævn. Meste skyldes gammel kreaturslid, men hele V-lige del af højen er præget af moderne kreaturslid. Højen er i N afrundet og står her på en 1 m høj sokkel. Også højens Ø-side er afpløjet NNV-SSØ. Fra VSV er i gammel tid foretaget en ca 7 m lang og 3-4 m bred indgravning. Sænkningen er tæt overgroet med tjørn og enebær. På S-siden af højen ligger en del marksten. Optil NV-siden ligger 2 store dynger kvader granitsten, også gammel ræve og svingplov ligger dels på og over højen. Meste af højen med relativ åben bevoksning af kirsebær, tjørn og gammel birk. Nylig fældet en del tjørn og kirsebær på højen. Tæt tjørn og brombærkrat ved S-siden. Imod Ø tjørnekrat. Ejer: Herluf Sonne Nyholm Udmarksvej 8 Rutsker tlf: 03-969122 Aftalte at sten og redskaber fjernes fra højen. Den nedslidte V-skråning indhegnes således at bruddet kan få ro til at vokse til med græs. Størstedelen af højen tåler fortsat afgræsning. Afskæring er kun nødvendig på den V-ligste del. Højen bør jævnligt besigtiges, da det ikke er sikkert, at den begrænsede indhegning vil kunne yde højen den nødvendige beskyttelse. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links