Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290451
Sted- og lokalitetsnummer
190806-80
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,15 x 20 m. Ca. 2 m bred sneglegang fører fra vest helt rundt og til top og har voldt ikke ringe skade. Bevokset med 50-årige træer, mest gran og bøg. Ligger i lille plantage. Fredningsværdig på sin plads.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund, mindre Høi. I en ny anlagt plantage. Bevoksning: 1982: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.15 M. høj, Diam 15 M. En ret dybt skaaren Sneglegang fører op til et Lysthus, vest derfor paa selve Højens Top er nogle Sten opstillede. Mod Sydøst et Dueslag. Højen er iøvrigt beplantet med Gran. Bevoksning: 1982: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,15 x 20 m. Ca. 2 m bred sneglegang fører fra V helt rundt og til top og har voldt ikke lidt skade. Bevokset med ca. 50 årlige træer, mest gran og bøg. Ligger i lille plantage. (Fredningsværdig på sin plads).
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. En ca. 2 m. bred sneglegang fører fra V-fod til top, er tidligere indgået i et nu tilgroet lystanlæg. Ved V-fod en mindre bunke gamle flasker og dåser, som ejeren blev anmodet om at fjerne. Bevoksning: 1982: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2009
Diverse sagsbehandling - Uspecificeret institutionFortidsmindet flyttet efter indberetning fra Varde kommune.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links