Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
360829
Sted- og lokalitetsnummer
200207-100
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Ørsted, art.nr.56, k.bl.9, parc.7, bd.II, bl.48. Naturfredet 1931 Høj, 2-2,2 x 14-16 m. I N-siden en bred indgravning omtrent til midten, og til bunden i kanten af højen, skrånende opad mod højens centrum. Iøvrigt ujævne sider, med rævegrave. Bevokset med graner, en stor busk og lyng, i plantning. NM.I.: ......, en stor busk og lyng, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,25 m x 15 m. Nordsiden noget afgravet. Toppen affladet med en lille Fordybning. Rævegrave i Top og Side.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,0-2,2 x 14-16 m. I N-siden en bred indgravning omtr. til midten og til bunden i kanten af højen, skrånende opad mod højens centrum. Iøvrigt ujævne sider, med rævegrave. Bevokset med graner, en stor busk og lyng, i plantage.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOplysning til Nationalmuseet om, at der ikke er opsat mærkesten på fredet høj.
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1990
Privat opsamling - Haderslev Museum
1990
Anden transaktion om genstand - Haderslev Museum2 knive, pincet, syl, alt af bronze, samt en bennål.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Det er dog meget tilgroet og der burde tyndes ud i vegetationen, for at skåne og synliggøre højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links