4320 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
362119
Sted- og lokalitetsnummer
040320-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Aashøj", 27 x 14 x 3,5 m. Mindre indgravning fra SØ. Lidt afgravet langs siderne. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Aashøj", paa høj Bakke, ikke set paa nært Hold paa Grund af Sæd. Den oprindelige Form beskadiget ved Afgravning. - Efter Meddelelse er 1842 ved Gravning i Højen fundet et Bronzesværd i en c. 6' lang Stenkiste. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1892
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Forespørgsel om fredning].
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Aashøj", 27 m. l., 14 m. br., 3.5 m. h. Mindre Indgravning fra SØ. Lidt afgravet langs Siderne. Græsklædt i Ager.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Åshøj". Højen måler ca. 3,5 x 27 x 10 m. i NV-SØ'lig retning - intet tegn på nyere afgravning, højen har en nærmest kamformet hvælvet top, "ås", ret stejle sider. Bevokset med græs, regnfang, 1 æbletræ og enkelte små buske. Der er en stendynge ved ældre indgravning mod SØ. Stendyngen findes i den ældre indgravning og vil antagelig gro til. Bad ejer om, ikke at lægge flere sten på højen fremover. Den findes højt i terræn i et åbent landskab, ca. 100 m fra hovedvej. Ejer: Poul Frank Jørgensen, "Odshøjgård" Slagelselandevej 108 4221 Vemmelev ** Seværdighedsforklaring ** Høj, højt i terræn. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links