Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320710
Sted- og lokalitetsnummer
190603-254
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,0 - 2,2 x 14 - 15 m, større sænkning i toppen og ned gennem syd- siden. En større og en mindre indgravning i østsiden. Beklædt med lyng og et par nåletræer, i hede (den del der ligger i Hejnsvig sogn) og ager. Matr.nr. 3d, Nebel, Vorbasse s.: Høj i skel til matr.nr. 2a, Gilbjerg by, Hejnsvig s.

Undersøgelseshistorie

1896
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 2,25 met. Tværmaal 24,00 met. Høien ligger i Skjellet mellem Vorbasse og Heinsvig Sogne. Fra SV er der ført en meget bred Grav ind til et Stykke forbi Høiens Midte, naaende Høibunden. Derved er man truffet paa en Stendynge, hvori en Bronzepaalstav. Den søndre Høifod er stærkt beskadiget og i den sydøstlige Side findes et Brud tæt ved Foden. Om Høifoden skal der have staaet Randsten. (Overført fra 190604, sbnr. 213)
1896
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,0-2,2 x 14-15 m, større sænkning i toppen og ud gennem sydsiden. En større og en mindre indgravning i østsiden. Bevokset med lyng og et par nåletræer, i hede (den del, der ligger i Hejnsvig) og ager.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links