Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310454
Sted- og lokalitetsnummer
190801-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 21 m. Foden afskåret hele vejen rundt og flad afgravning af en del af østre side. Side og top ujævn og med flere rævehuller. Lynggroet med fyr- rebuske, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløifet rund Høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.60 M. høj, Diam 18 M. Der har været gravet i Midten og er udtaget et Læs Kampesten, mellem hvilke saas brændte Ben. Den nordre Fod er afskaare, i Syd ses Kartoffelkuler ved Foden.Svarer til Madsens nr. 19.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,8 x 21 m. Foden afskåret hele vejen rundt og flad afgravning af en del af østre side. Side og top ujævn og med flere rævehuller. Lynggroet med fyrrebuske, i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links