Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431232
Sted- og lokalitetsnummer
230210-79
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig høj, "Arnehøj" el. "Rævehøj", 6,5 x 39 m, med uvæsentlig flad sænkning i top. På alle sider talrige rævegrave, der gør overfladen ret ujævn og i nogen grad skæmmer højens form. Iøvrigt velbevaret. Græsklædt og træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1909
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Privat opsamling - Museet på Sønderborg Slot
1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMeget stor, rund Høj, 6,50 x 39 m. I Toppen en uvæsentlig flad Sænkning. Paa alle Sider talrige Rævegange, der gør Overfladen ret ujævn og i nogen Grad skæmmer Højens Form. Iøvrigt velbevaret. Græsklædt og træbevokset i Skov. - Jfr. Fotografi. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1925
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, "Avnehøj" eller "Rævehøj", 6,5 x 39 m, med uvæsentlig flad sænkning i top. På alle sider talrige rævegrave, der gør overfladen ret ujævn og i nogen grad skæmmer højens form. Iøvrigt velbevaret. Græsklædt og træbevokset, i skov.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Efterretning om forsvunden genstand - Museet på Sønderborg Slot
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg Slot
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Arnehøj" eller "Rævehøj". Som beskrevet. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links