Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
211230
Sted- og lokalitetsnummer
140305-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, 15 m i diameter, 1,5 m høj. I højen findes en vandbeholder af beton, 2,4 m i diameter. Vandbeholderen er ikke omfattet af fredningen, men må kun fjernes under arkæologisk tilsyn.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, ca 1,5 m høj (+/- 0,3 m), når fraregnes den i fritext omtalte vandbeholder, der stadig findes. Vandbeholderen er vistnok muret med udenpå pålagt betonlag, ca 2,4 m i (største udvendige) diameter og rager ca 1 m op over den øvrige højoverflade. Hvis beholderen er konstrueret på den her formodede vis, må det antages at den har forårsaget et indgreb i højen i form af et cikulært hul på ca 4 m i diameter. Det vil sige, at ca 1/4 af højen nå antages at være ødelagt. Resten af højen virker intakt. Centralgrav kan meget vil være helt eller delvis uforstyrret. I V-fod 1 fodkranssten. §53: div. byggeaffald m.m. fra nærliggende gård. Bevoksning: 1991: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Beliggende i have/skov. Bevokset med et stort bøgetræ, krat og bregner.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links