Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310713
Sted- og lokalitetsnummer
190601-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Varslingsstation, Nyere tid (dateret 1946 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,6 - 2 x 18 - 20 mtr. I toppen flad sænkning fra gammel gravning. På toppen ståltårn (militær observationspost) og flagstang. Lyngklædt i hede. Lokalplan nr. 5, Billund kom.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidYderst tivivlsom Høi liggende paa bølgeformet Jordsmon. Høide 1,60 - 2,00 met. Tværmaal c. 25,00 met. I Toppen er der gravet en Kjedelformet Fordybning af 5,00 met Tværmaal og 1,00 met Dybde. Fylden ligner Flyvesand. Lynggroet i Hede. Hele Terrainet i Nærheden er fuldt af lignende Flyvesandsformationer.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed besigtigelsen 1952 var det umuligt at identificere disse Høje [sb.nr.30-38]. Paa Mb. er afsat den faktiske beliggenhed af 3 Høje, der er medtaget i Fredningen (30,31 og 64) samt 5 ganske lave, udpløjede Høje. - Den amle Skitse i Sb. synes ikke at passe.Høj, 1,6-2 x 18-20 m. I toppen flad sænkning fra gammel gravning. På toppen ståltårn (militær observationspost) og flagstang. Lyngklædt i hede.
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links