Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330346
Sted- og lokalitetsnummer
190505-16
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Blåholm Høj, 2,5 x 18 m. Foden afgravet hele vejen rundt. Sænkning med brud i nord- og vestside. Indtil 3,75 m vid gravning til bunden 6 m ind i højen fra syd. Øst for denne indgravning er af højsiden indtil 2,5 m afgravet. Overfladen noget ujævn. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 60' i Tv. 7' høi. Udgravet af Iver Hansen der har fundet en Øxhammer af Sten.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(Ældre Beskr. 6). Høj, 2,50 m h., Diam. 18 m. Den nederste Del af Foden er bortgravet helt rundt, undtagen i S.Ø., saaledes at der fremkommer en lille Brink, som dog intetsteds er over 0,50 m h. Siderne er meget stejle, de er afgravede i S., hvor der er borttaget et Stykke ca. 2 m ind, i V., hvor der staar en lav Brink 3,50 m oppe ad Siden, og i Ø. Toppen er flad, med en Diam. af 8 m, i den en Gravning, 1,20 m d., 3 m l. i N.V. - S.Ø. Beplantet i Plantage. Der er ved Gravning fundet Potteskaar, om yderligere Fund se 12-15. Den ældre Beskr. har om sin Høj [sb. nr.] 6 (nærværende Beskrivelses [sb. nr] 16) Bemærkningen: "Udgravet af Iver Hansen, der har fundet en Øxhammer af Sten" og ud for Høj [sb. nr.] 8 (nærværende Beskrivelses [sb. nr.] 18 et "Ligeledes", der refererer sig til denne Oplysning. Dette er rimeligvis rigtigere, idet min Hjemmelsmand var noget usikker i sin Sag.
1916
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.50 x 18 m. Foden afgravet hele vejen rundt. Sænkning med brud i n- og v-side. Indtil 3.75 m vid gravning til bunden 6 m ind i højen fra s. Øst for denne indgraving er af højsiden indtil 2.50 m afgravet. Overfladen noget ujævn. Græsklædt i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links