Faktaboks

Kommune
Frederikshavn Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
081520
Sted- og lokalitetsnummer
100209-108
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af høj, 2,5 x 20 m. Fra S et bredt, bueformet indsnit, der har borttaget centret til bunden. Overfladen afslidt. Bevokset med graner og bøge. Afmeldt 6/12-1989: C-højen sløjfet fra fredningsregistret, da Vendsyssels Historiske Museum i 1978 har undersøgt og bortgravet anlægget.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØdelagt Høi, den midterste Del er bortført, kun Randen staar tilbage.
1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Bollehøj". Rest af en Høj, ca. 2,5 M.h. Fra S. et bredt, bueformet Indsnit, der har borttaget Centret til Bunden. I Graner.
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af Høj, 2 1/2 x 20 m. Fra Syd et bredt, bueformet Indsnit, der har borttaget Centret til Bunden. Overfladen afslidt. Bevokset med Graner og Bøge.
1939
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 0812:20, Status: C
1978
Museal udgravning - Vendsyssel Historiske Museum
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er slettet fra fredningsregister, idet Vendsyssels Historiske Museum d. 9/5 1978 har undersøgt og bortgravet anlægget.
2000
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links