Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
400620
Sted- og lokalitetsnummer
200403-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Branderup, art.nr.5, bd.I, bl.8, kortbl.8, prcl.nr.78/45. Høj, 1,5 x 24 m. Østre- og størsteparten af højen stærkt afgravet og højden falder mod øst til ca. 0,5 m. I vestre side en hulning. ( I højen er ca. 1895 fundet et stenkammer, hvori menneskeben. Dette kammer skal iflg. ejerens oplysninger stadig være i højen, men er nu jorddækket. Højen sammenhængende med 4006-19. Ad 4006-19 og 20: Højene står praktisk taget sammen således, at det fredede areal bliver en trapezformet figur, hvis nord- og sydside er ca. 60 m lang, hvis østside er ca. 40 m lang, og hvis vestside er ca. 24 m lang. Dette areal ligger udyrket hen, beklædt med græs.

Undersøgelseshistorie

1895
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløjfet Høj, kun en mindre Knold tilbage.
1928
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, sammenhængende med nr. 19, 1,5 x 24 m. Østre- og størsteparten af højen stærkt afgravet og højden falder mod øst til ca. 0,5 m. I vestre side en hulning. (I højen er ca. 1895 fundet et stenkammer, hvori menneskeben. Dette kammer skal ifølge ejerens oplysning stadig være i højen, men er nu jorddækket). ad sb. 1 og 2. Højene når praktisk taget sammen således at det fredede areal bliver en trapezformet figur, hvis nord-og sydside er ca. 60 m lang, hvis østside er ca. 40 m lang og hvis vestside er ca. 24 m lang. Dette areal ligger udyrket hen, beklædt med græs.
1956
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links