Oversigt - set fra S
.
Oversigt med randsten - set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2930108
Sted- og lokalitetsnummer
020307-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj med affladet top. Diameter ca. 15 m. Højde ca. 1,75 m. Topfladens diameter er ca. 7 m. Højfoden er svagt mar- keret. Mod øst er den helt udjævnet og går svagt over i et stengærde, der er afbrudt ud for højen. Beliggende i kanten af mellemaldrene løvskov. Tidligere C-høj 2930-102. Denne er (formodentlig ved en fejllæsning) blevet tinglyst som 2930-108. Beskrivelse fra fredningsrejsen i 1938: Høj på bakketop, 12 x 1,5 m; stort hul i top og i S-siden. Indgravning til lysthus.

Undersøgelseshistorie

1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj paa Bakketop, 12 x 1,5 m., stort Hul i Top og i Sydsiden Indgravning til Lysthus.
1978
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1978
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGravhøj med affladet top. Diameter ca. 15 m, højde ca 1,75. Topfladens diameter er ca. 7 m. Højfoden svagt markeret. Mod øst er den helt udjævnet og går gradvis over i et stengærde, der er afbrudt ud for højen. Beliggende i kanten af mellemaldrene løvskov.
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt. Tværmål rimelig sandsynligt, men højden næppe over 1 meter, dog vanskeligt at afklare, da højens sider går i et med skråningerne mod V og S. Mål: 1,0x15,0x15,0 m. Ubevokset i rand af bøgeskov øverst på skrænt mod å-løb. Østfoden når ind på plæne til rækkehus, og skellet er markeret med ståltrådshegn på træpæle. NØ for højen har stået en stor bøg, der er væltet hen over højen. Stammen er opskåret, men henligger endnu på højen. Efter snitfladerne at dømme ha den ligget der i et par år. Parkeringsmulighed på parkeringsplads til boligkomplekset. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligseværdig, især ikke fra stien syd om højen, hvorfra set den ikke kontrasterer mod den naturlige skråning. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Udstykning til rækkehus gjort før højen tinglystes. - F.S. har accepteret hegn i skellet i Ø (6416/74).
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links