Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
221257
Sted- og lokalitetsnummer
130511-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Skyttegrav, Nyere tid (dateret 1940 e.Kr. - 1945 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 18/7 1893. Købt. 18/7 1899 og 22/11 1929 (NMI.) Afmærkn.: MS 1929, J. Brøndsted. "Brunhøj" i skel, 5 x 26 m, noget skamferet af tyskerne. Ved vestfod og på top skyttegrav, på østsiden mindre plateau efter vagthus. Thorsø, matr.nr. 10a: Høj i skel til matr.nr. 9g af Thorsø.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2212:57, Status: A
1893
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1929
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1929
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Brunhøj". Stor høj. Flad på toppen. Højen tilgroet. Højen er restaureret. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er helt tilgroet og toppen er næsten helt utilgængelig. Meget fin udsigt fra højfoden. Hvis bevoksningen på højen fjernes, ville det give en imponerende udsigt fra toppen. Bevoksning: 1980: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten mod vest.Højen er tæt tilgroet med træer og buske. Beliggende i udyrket areal.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Tæt bevokset med yngre løvtræer. Toppen står uden græsdække. Synlig fra offentlig vej. Beliggende i udyrket areal i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links