Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
291727
Sted- og lokalitetsnummer
030505-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest 5 x 3 m. med sammenfalden lille stenkiste. Konstateret sløjfet ved nyberejsning 8/10 - 1980 af Palle P. Eriksen. 1989: Afmeldt. Fjernet. Tidl. C-høj. Meddelt NM d. 2/2-1989 ***********************************************************

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille Jordhøi med Steenkjerne og store Randstene. 30 Fod i Tværmaal, 3-4 Fod høi. (Jens Skomager).
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 5 x 3 m., med sammenfalden lille Stenkiste.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-højen slettes af fredningsregisteret. Højen er fjernet.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links