Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191718
Sted- og lokalitetsnummer
140103-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Bavnehøj" på bakketop, 1,3 x 12 m. 2 ubetydelige gravninger i top; over- fladen består af en del store og mange mindre sten, så højen nærmest er en røse; græsgroet i nyplantede graner.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 23. Bavnehøj. Fjellerup B. Fjellerup S. Nørre H. Randers A. Fjellerup Bavnehøj er ikke i sig selv nogen betydelig Høj, men den tager sig godt ud i Frastand, da den ligge frit på den høje Aas. Den har sikkert været undersøgt. Forresten er den bygt af sammenhobede Steen uden nogen Regelrethed. [[1946: Overfladen bestaar af en Del store og mange mindre Sten, saa det nærmest er en Røse. To ubetydelige Huller i Toppen. F. M. 1946.]] Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer.
1886
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. Mål: 1,3 x 12,0 x 12,0 m. Anlægsarbejder udenfor 100 m.-grænsen mod N. Boldbaner ca. 50 m. mod S. Genbesigtigelse 1986: En fodboldbane er anlagt ved udplanering af det skrånende terræn et halvt hundrede m. S for højen. I Århus-kontoret ses intet materiale vedr. dispensation til boldbane. JGB Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Stenene i overfladen ses ikke. På toppen tre store sten som ser ud til at ligge dybt. Bevokset med græs og brombær.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links