Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31078
Sted- og lokalitetsnummer
170908-167
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Jordfæstegrav, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,2 x 20 m; i toppen et 5 m bredt hul til bunden. Fyr i plantop. (Reventlows Hedegaard).

Undersøgelseshistorie

1908
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.2 x 20 M. I Toppen en Nedgravning, 5 M. i Tværmaal, til Bund. Foroven fundet en Stridsøkse af Sten og i en (Bundgrav) Undergrav optaget en Flintøkse. Lynggrot i Hede.
1944
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidIkke genfundet i tæt Fyrrekrat.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,2 x 20 m. I toppen et 5 m bredt hul til bunden. Fyr i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links