Fortidsminde set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Middelfart Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36124
Sted- og lokalitetsnummer
080219-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rund høj, tværmål 22-24 m, højde fra østsiden 3,50 m, fra vest betydeligt mere. Toppen affladet; i vestsiden mindre ujævnheder. Overfladen græsdækket. Bevokset med graner. Det anselige mindesmærke er velbevaret, i granplantage.

Undersøgelseshistorie

1935
Privat udgravning - Fyns Stiftsmuseum
1935
Anmeldelse fra privat - Fyns Stiftsmuseum
1935
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig rund høj i granplantage. Tværmål 22-24 m, højde fra østsiden 3,50 m, fra vest betydeligt mere. Toppen affladet, i vestsiden mindre ujævnheder. Overfladen græsdækket. Bevokset med graner. Det anselige mindesmærke er velbevaret.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Uspecificeret museal aktivitet - Fyns Stiftsmuseum
1980
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBeplantet til toppen med gran, der er 3-3,5 m høje. Toppen er flad og ubeplantet, diameter 5 m. Kvæg og granris både på top og siderne. Højen er nu næsten skjult af graner. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk velbevaret høj sammen med 4 andre høje ved skovvej. God udsigt fra toppen. Bevoksning: 1984: Græs og Nålekrat/-træer
2005
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links