Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
2709122
Sted- og lokalitetsnummer
160605-253
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højen er overpløjet. Tilladelse til sløjfning givet 1956 ***************************************** Højrest, 1 m høj, 12 m bred i N-S, 8 m bred i Ø-V. Stærkt forgravet, nu lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStore Høj en naturlig Banke, hvorpaa en forstyrret Høj [sb. 252]. Sydligere ud i Heden: Havlehøj [sb. 253] [[Herfra: A34948.]], Bjerghøj [sb. 254] og endnu en tredje [sb. 255].
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. 1 m høj, 12 m bred i N-S, 8 m bred i Ø-V. Stærkt forgravet, nu lyngklædt.
1954
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen frigivet til sløjfning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links