Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
370873
Sted- og lokalitetsnummer
200203-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

To randstenskæder og stensat grav fra udgravet gravhøj. En større randstenskæde, 10 m i diameter, indeni hvilken der ligger en min- dre randstenskæde, som er 5,5 m i diameter. De to cirkulære randstenskæder tangerer hinanden i sydvest og består af 20-40 cm store sten. I centrum af den mindre randstenskæde findes en sten- sat grav, bestående af 10 sten i rundkreds, hvori der ligger res- ter af en stenpakning; graven er ca. 1,1 m i diameter. 1 m sydvest for graven ligger en sten, og 0,5 m nordøst for graven ligger to sten ved siden af hinanden.

Undersøgelseshistorie

1937
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjtomt.
1984
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningTo randstenskæder og stensat grav fra udgravet gravhøj. En større randstenskæde, 10 m i diameter, indeni hvilken der ligger en mindre randstenskæde, som er 5,50 m i diameter. De to cirkulære randstenskæder tangerer hinanden i sydvest og består af 20-40 cm store sten. I centrum af den mindre randstenskæde findes en stensat grav, bestående af 10 sten i rundkreds, hvori der ligger rester af en stenpakning, graven er ca. 1,10 m i diameter. 1 m sydvest for graven ligger en sten, og 0,5 m nordøst for graven ligger to sten ved siden af hinanden.
1984
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1984
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Privat opsamling - Haderslev Museum
1990
Anden transaktion om genstand - Haderslev MuseumFund: Urne, trækul, jydepotteskår.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links