Fortidsminde set fra nordvest
.
Fortidsminde set fra nordøst
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37152
Sted- og lokalitetsnummer
080405-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

En gravhøj i højtbeliggende mark. Højen er græsklædt, men foden er stærkt afpløjet og står helt rundt med lodrette, indtil 1,25 m høje, afskårne kanter. I øst-vest er tværmål endnu ca 15 m, i nord-syd 18 m, højden er 3,25-3,50 m.

Undersøgelseshistorie

1809
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn gravhøj i højtbeliggende mark. Højen er græsklædt, men foden er stærkt afpløjet og står helt rundt med lodrette, indtil 1,25 m høje, afskårne kanter. I øst-vest er tværmålet endnu ca. 15 m, i nord-syd 18 m, højden 3,25-3,50 m.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,4 x 20,0 x 15,0 m. Stejle sider, flad på toppen. De gamle skader ses næsten ikke. Mindst 3 år gammel nedgravning i top: 2 x 2 x 1 m. Talte med ejeren. Forlangte ikke hullet fyldt op, fordi transport af 2 kubikmeter jord op ad de stejle sider vil give for stor slitage på dem, da de stadig er "løse". Evt. bør vi selv reparere hullet. Smukt eksempel på bronzealderhøj. ** Seværdighedsforklaring ** Ses viden om, ligger isoleret på bakkekam midt på dyrket mark. Bevoksning: 1984: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links