Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32079
Sted- og lokalitetsnummer
170908-179
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Store Almstok, matr.nr.2n (Vorbasse sogn): Høj i skel til matr.nr. 7b af Frederikshåb (Randbøl sogn). Hos NM.I hedder højen i Vorbasse sogn sb. 155. "Kongers Høj", 2,5 x 18 m. Græs og lyng i fredet hede.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKongens Høi. Høide 2,85 met. Tværmaal 22,5 met. I Toppen et Hul af 5,00 met. Tværmaal og 1,40 met. Dybde. Der fortælles, at Udgravning flere Gange har været forsøgt, men aldrig har ført til noget, fordi Høien i Bunden har en stor Stensætning, eller et Gravkammer med en stor flad Dæksten. (Overført fra 190604, sbnr. 155)
1908
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Kongens Høj". 2.5 x 18 M. I Toppen en stor Nedgravning, 6 M. i Tværmaal, 1 M. dyb, tilgrot. Intet fundet undtagen Lerkarskaar. Sogne- og Amtskellet danner ved Toppen af Højen en Vinkel, der er betegnet ved en nedrammet Pæl. Lynggrot i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Kongenshøj", 2 ½ x 18 m. Græs og lyng i fredet hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links