Oversigt af gravhøj set fra syd
.
Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
400615
Sted- og lokalitetsnummer
210307-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Løgumgård, art.nr. 135, bd. I, bl. 94. - " - art.nr. 284, bd. I, bl. 1 (N). Høj, 3,5 x 27 m. S-siden er afgravet 4 m og falder med en 3 m høj, nøgen stejl- brink. Over toppen en grøft i Ø-V. Krat i skov.

Undersøgelseshistorie

1892
Privat udgravning - Gottorp Slot, Archäologisches LandesmuseumBronzesværd, bronzekniv og guldarmring, fundet i en stendynge af en mand, der ville grave sig et ly mod regnen.
1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i det sydvestlige Hjørne af et Egekrat. Mindst 1.50 M. høj, Diam c 27 M. Den ikke kratbevoxede Del af Højen er stejlt afgravet. Her er mod SV. for en Snes Aar siden [1905] fundet et Bronzesværd, en vreden lukket Guldarmring og en Flintspydspids, der af Kielermuseet betaltes med 125 Mk.
1925
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 27 m. Sydsiden er afgravet 4 m og falder med en 3 m høj, nøgen stejlbrink. Over toppen er grøft i ø.v. Krat i skov.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links