Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
360650
Sted- og lokalitetsnummer
200107-94
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Fæsted, art.10, kortbl.10, parcel 53/26 Tingl.: 15/4 1931. Gdr. Ebbe Hansen og hustru. Diplom Afmærkn.: MS 1937, H. Neumann. Anselig høj, "Lyklandshøjen", 4 x 23 m. Et større parti af østsiden indtil højens centrum er bortgravet. Den har ret ujævne sider. Græs- groet i ager. Mærkesten i vestfod.

Undersøgelseshistorie

1880
Privat opsamling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed gravning i den sydøstlige side af højen blottedes en mandsgrav fra ældre bronzealders per.III. Gravlejet bestod af en dynge af håndstore tildels større sten. På disse lå gravgodset.
1880
Genstand givet til museum - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 4 m x 23 m. Et større Parti af Østsiden ind i Højens Centrum er bortgravet. Ogsaa fra Vestsiden er en Del Jord bortkørt. I Højen skal efter Niels Jensens Udsagn været fundet Sagerne B 2295-97. Højene [sb.0A og 94] kaldes "Lyklandshøjene". I den nordre og største fandtes ret højt oppe Fragm. af et Bronzesværd, en Dupsko og et Spiralarmbaand af Guld. Indgaaet i Museet 1880.
1937
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMS opsat 1937 (H.Neumann).
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, "Lyklandshøjen", 4 x 23 m. Et større Parti af østsiden indtil højens centrum er bortgravet. Den har ret ujævne sider. Græsgroet i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1981
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Registrering via historisk dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidYngre bronzealders urnegrav indeholdende bronzesyl og brændte ben fundet i toppen af højen.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links