Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300364
Sted- og lokalitetsnummer
190803-24
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2450 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 25 m. Overfladen ujævn, over toppen en sti. Bevokset med græs og enkelte graner. I plantage. Matr.nr. 2l: Høj i skel til matr.nr. 1a, Malle.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMindre rund Høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.40 M. høj, Diam 20-21 M. Beplantet i Plantage.Svarer til Madsens nr. 22
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,8 x 25 m. Overfladen ujævn, over toppen en sti. Bevokset med græs og enkelte gran. I plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1992
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Museet for Varde By og OmegnVed gravning af en hule i den fredede gravhøj sb. 24 fremkom en bjergartsøkse fra enkeltgravskulturen.
1992
Anmeldelse fra privat - Museet for Varde By og Omegn
1992
Genstand registreret i privateje - Museet for Varde By og OmegnFinderen, en 10 årig dreng, har fået lov til at beholde øksen (bjergartsøkse fra Enkeltgravskulturen - Glob type L) samt formaninger om ikke at grave mere i højen.
1992
Museal besigtigelse - Museet for Varde By og OmegnVed besigtigelsen kunne det konstateres, at der ved hulebyggeriet var gravet ned i gravhøjen sb.24. Hullet var ca. 1,30x0,85x0,58 cm. Øksen skulle være fundet ca. 0,70 m fra overfladen. Her fandtes også et mørkt fyldskifte, formodentlig gravfyld, både under og over tørvestribet højfyld.
1992
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links