Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
161345
Sted- og lokalitetsnummer
120408-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Vandværk, Nyere tid (dateret 1900 e.Kr. - 1949 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Marienborg ell. Birkevorde, matr.nr.1a. Flad høj af uregelmæssig form. 1,5-2 x 16 x 21 m i deform firkant. I toppen et vandværk med vindmotor og støbt beholder. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumTræbevokset høj i mindre plantageareal. Vandværk indbygget i højens indre.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Museal restaurering - KulturstyrelsenGravhøjen blev ryddet for sitkagrantræer, der blev fjernet fra fortidsmindet. Derudover blev to metaldæksler lagt over to gamle vandresoirebrønde, der i tidligere tider var anlagt i gravhøjen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links