Højen set fra øst
.
Højen set fra nord
.
Højen set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38058
Sted- og lokalitetsnummer
210102-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Brøns, art.nr. 180, k.bl.11, parc. 2 (5-34) Høj, 2,75 m høj, 26 m i diameter. I toppen en ca. 5 m vid og indtil 0,8 m dyb, uregelmæssig, nu tilgroet forsænkning. Fra SV-foden til toppen strækker sig en 4-5 m bred og indtil 0,9 m dyb, nu tilgroet forsænkning. (I bunden af denne er der ved høj- foden yderligere en 2 x 1 m vid og 0,5 m dyb, rektangulær kule- gravning, der kun er delvis tilgroet). En tilsvarende men helt tilgroet, rektangulær forsænkning findes i den SØ-lige højfod. Højsiden mod N er stejlt afgravet mod bivej. Beplantet med græs og graner ved ager. Ejeren anmodet om at tilkaste hullet i sydvestre højfod (kulegravning) v. brev af 30/12-56.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.75 M. høj, Diam 26 M. Indskæring i SV. Udgravet, vist i 1840erne. Der skal være fundet et Bronzesværd og en Guldring. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1925
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,75 m høj, 26 m i diameter. I toppen en ca. 5 m vid og indtil 0,8 m dyb, uregelmæssig, nu tilgroet forsænkning. Fra SV-foden og til toppen strækker sig en 4-5 m bred og indtil 0,9 m dyb, nu tilgroet forsænkning. (I bunden af denne er der ved højfoden yderligere en 2 x 1 m vid og 0,5 m dyb, rektangulær kulegravning, der kun er delvis tilgroet.). [[ej påtalt]]. En tilsvarende, men helt tilgroet, rektangulær forsænkning findes i den SØ-lige højfod. Højsiden mod N er stejlt afgravet mod bivej. - Beplantet med græs og graner ved ager. Ejeren anmodet om at tilkaste hullet i sv. højfod (kulegravn.) v. brev af 30-12-56.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorI højtoppen ses en ca. 5 x 5 m. bred og 0,5 m. dyb forsænkning. Fra denne og mod højfoden i SV ses en ca. 4 m. bred, 7 m. lang og 0,7 m. dyb forsænkning. Iøvrigt ses flere mindre, lave forsænkninger. Højsiden i N er stejl ud mod vejen. Bevoksning: 1983: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links