Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
310219
Sted- og lokalitetsnummer
190702-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, "Oleshøj". Højen er 50 cm høj, 14 m N-S, 13 m Ø-V. I SØ-siden resterne af en muret mødding, der går 3 m ind i højen fra sydsiden og 6 m fra østsiden.

Undersøgelseshistorie

1905
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.50 M. h., 23 M. i Tværmaal, i SØ. Side anlagt et muret Møddinghus, Siderne beplantet med Fyr og Gran, paa Toppen en rund græsgroet Plet, ved S. Fod Vej. I Ager. I Højsiden er fundet mange Urner med brændte Ben, midt under Toppen temmelig dybt nede er fundet et "Bronzespyd" mellem mange haandstore Sten, Højen er den nordligste af "Oleshøje".
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Oleshøj" 2.5 x 23 m. I SØ.siden en muret Mødding. En Trediedel mod Vest bortgravet. Siderne beplantet med Fyr og Gran. Ved S og V-fod en Vej. Græsgroet.Frigivet
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøjen er sidst set i 1943, hvor den frigives.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links