Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
131349
Sted- og lokalitetsnummer
120104-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Social og samfund, uspec undergruppe, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Pimphøj", oprindelig ret anselig høj, nu ganske deforme- ret ved anlæg af vandbeholder i toppen. Ingen oprindelige mål kan tages. Græs i ager. Gunderup, matr.nr. 6e: "Pimphøj" i skel til matr.nr. 5l af Gunderup.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Helt tilgroet i miondre bøgeskovsbevoksning ret op af landevej.
2018
Uspecificeret museal aktivitet - Nordjyllands Historiske MuseumMuseet kontaktes vedrørende spørgsmål fra Essendrup Vandværk V/Ole Kristian Eriksen, Gunderup, om hvorvidt vandværket er ansvarlig for gravhøjens udsende/ændring til brug som vandværk. Dette er angiveligt foregået i 1900-tallets begyndelse og er beskrevet i berejserteksten fra 1957. Vandværket ønsker nu at nedlægge vandværket og vil borttage ville apparater fra indret. Det vil foregå uden indgreb i fortidsmindet, hvilket således ikke kræver særlig tilladelse. Nordjyllands Historiske Museum vil være i kontakt med vandværket, hvis der skulle opstå tvivlsspørgsmål.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links