Højens sydlige fod set fra vest.
.
Nøjens vestlige fod set fra nord
.
Højen nordlige fod set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390979
Sted- og lokalitetsnummer
200210-219
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3909:79 Gravhøj. ”Pothøj”. Ca. 23 m (Ø-V) og 14 m (N-S), ca. 2 m høj.

Undersøgelseshistorie

1847
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMellem landsbyerne Vedsted, Abkær, Arnitlund og Vedbøl, ca. 2 små mil SSV for Haderslev, har jeg forefundet et højområde, som vel næppe kunne have sit lige i hertugdømmerne. På en hidindtil ukultiveret landstrækning, hvoraf man først i de seneste år er begyndt at brække enkelte stykker af hede op og bringe under ploven, ligger nogle og halvfjerds gravhøje og jættestuer, som man næsten alle benævner efter en høj Pothøj, og syd for Vedsted pastorat, hvorfra landet hæver sig betydeligt til denne højs beliggende, kan man overskue og tælle dem.
1927
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, "Pothøj", overpløjet og gaaende ud i et med Bakken, hvorpaa den ligger. Paa Toppen et Generalstabsmærke.
1990
Uspecificeret aktivitet - Haderslev Museum
1990
Efterretning om forsvunden genstand - Haderslev Museum...Højen har fået sit navn af den mængde lerkar, der er fremkommet i og omkring den.
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst. En gravhøj ca. 23 meter øst-vest og 14 meter nord-syd. Mod syd ses to mindre lave tilgroede forsænkninger og en tilsvarende i højens nordøstlige hjørne. På toppen af højen står en 1,08 m høj generalstabssten på en 1x1 meter stor cementsokkel. Højens fod er blevet overpløjet gennem mange år og højens diameter har oprindeligt været 4 til 5 meter større.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links