Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
523515
Sted- og lokalitetsnummer
060406-135
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, bygget af ler, ca. 16-17 m i diameter. I SØ-foden er bortkørt et stort afsnit af højen, så der findes et å- bent brud i 12-13 m's længde. En trediedel af højen er fjer- net. 1989: Afmeldt. Fjernet. Tidligere C-høj.

Undersøgelseshistorie

1870
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn middelstor Høi, kaldt "Riishøi", der synes at være gravet noget i den, men nu er den beplantet..
1941
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1941
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFund af bronzesværd og -nål under sløjfning af høj. Fundene i Bornh.mus. (inv.nr.2298).
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundhøj, bygget af Ler, 16 - 17 m i Tvm. I Sydøstfoden er bortkørt et stort Afsnit af Højen, saa der findes et aabent Brud i 12 - 13 m's Længde. En Trediedel af Højen er fjernet. Højde 1 1/2 - 2 m. [Jvf.j.nr.510/43].
1960
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen sløjfet helt i 1951.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDen fjernede høj slettes fra fredningsregisteret.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links