Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
200675
Sted- og lokalitetsnummer
180209-189
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Fælles grusgrav Højrest af en middelstor høj. Ca. 1/3 er tilbage, resten er forsvundet ved grusgravning. I den tilbageværende det er der et par gl. tilgroede gravniger. kratbevokset. 1989: C-højen afmeldt, da den ikke længere kan konstateret i landskabet. ************************************************************

Undersøgelseshistorie

1875
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFælles Grusgravningsareal, ved de foregaaende Høje [sb.189 - 196]. Højrest, af en middelstor Høj, ganske ødelagt ved store og dybe Gravninger i Midten og paa Siderne. Lynggroet, i Hede. Gravningerne i Højene [sb.] 189-96 ligge 25-30 Aar tilbage [ca.1870-75]. Delvis siges de at være udførte af en enkel Mand for Vindings Skyld. Han er forlængst borte fra Egnen og Oplysninger om Fund synes ikke at kunne tilvejebringes. Højene [sb.] Nr. 185-188 og de nu følgende [sb. 189-196] krone en mod N. stejlt affaldende Bakkekam.
1901
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest af en middelstor Høj, ca. 1/3 er tilbage. Resten er forsvundet ved Grusgravning. I den tilbageværende Del er der et Par gl. tilgroede Gravninger. Kratbevokset. [[Et spydspids af flint, S.M. 161, er fundet ca. 1942.]] [[J.nr.1101/56 arealfredning]]
1945
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen kan ikke længere erkendes.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links