Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
251426
Sted- og lokalitetsnummer
150408-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Vandbeholder/Vandtårn, Nyere tid (dateret 1900 e.Kr. - 1999 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Sarahøj". Høj ca. 24 x 5 m. I toppen nedgravet et cirkulært betonfundament ca. 7 m i diameter ca. 1 m dybt (rest af vand- tårn). Højoverfladen ujævn efter gamle gravninger og stier. Bevokset med græs og træer.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Museal besigtigelse - Moesgård Museum
1981
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1983
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning"Sarahøj". Høj ca. 24 x 5 m. I toppen nedgravet et cirkulært betonfundament ca. 7 m i diameter ca. 1 m dybt (rest af vandtårn). Højoverfladen ujævn efter gamle gravninger og stier. Bevokset med græs og træer.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFoden noget udflydende mod nord. Højen er bevokset med en del ældre bøgetræer. Beliggende i skovstykke i tæt bebygget område.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links