Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
200669
Sted- og lokalitetsnummer
180209-327
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,4 x 17 m. V-siden skråt afgravet (tilgroet). Redskabsskur i Ø-siden og mødding indgravet i S-siden. Græsgroet i ager og bevokset med 3-4 træer. Afmeldt 1996: Kun en kant af højfod tilbage. Resten er udgravet 1968 ******************************************************

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1880
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPræstegaarden. En Høj, 2,4 M. h., 17 M. br. Toppen er affladet, venstre Side skraat afgravet (tilgroet, ved Siderne dog kun delvis). Østre Side aftrappet til Lysthøj. Foden mod Øst afpløjet. Lynggroet, i Ager.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,4 m.h., 17 m.b. Vestsiden skraat afgravet (tilgroet). Redskabsskur i Østsiden og Mødding indgravet i S-siden. Græsgroet i Ager og bevokset med 3-4 Træer.
1945
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUndersøgelse af gravhøjen i forbindelse med sløjfning. Højen viste sig at have 2 faser, en ældre fladtoppet høj, der erkendtes ved en vegetationsstribe, og en yngre høj derover, som indeholdt en grav fra midten af ældre bronzealder. Graven havde stenpakning, og herpå fandtes et bronzesværd og en bronzefibula. Desuden fandtes rester fra sværdskeden og fra kisten.
1968
Anden transaktion om genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Sløjfet ved land- og skovbrug - Holstebro Museum
1968
Museal udgravning - Holstebro Museum
1988
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1995
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFr.nr. 2006-69. Kun en kant af højfoden tilbage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links