OS, set fra SSV
.
OS, set fra V
.
OS bautasten, set fra NNØ
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
523627
Sted- og lokalitetsnummer
060403-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Bautasten, Oldtid (dateret 1700 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav.: Ibsker Tingl.: 23/10 1891, gdr. Jens Peter Hansen. Afmærkn.: MS 1920, overlærer Tryde. Høj, "Skaaningehøj", ca. 15,25 m i diameter, med en 2,5 m høj bautasten på midten. Et areal, der er 18,3 m bredt og 18,3 m langt, og på hvis midte højen ligger, er fredet med denne. NMI: Velbevaret gravhøj "Skaaningehøj" med opretstående bautasten. Ellers som deklarationen, der omtaler bautaste- nen som væltet.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkonningehøien eller Skaaningehøien er Navnet paa en smuk ubeskadiget Gravhøi. der ligger en lang nedstyrtet Sten paa Høiens østlige Skraaside og det synes at denne Sten er en nedstyrtet Bautasten. Bevoksning: 1986: Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVelbevaret Gravhøj "Skaaningehøj" med opretstaaende Bavtasten. Ellers som Deklarationen, der omtaler Bavtastenen som væltet.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Skråningehøj". 5 x 19 m. Velbevaret, noget fladtoppet høj, ca. 2,5 m høj, hvorpå står en meget slank og flot, 2,3 m høj bautasten. De i rubrikken anførte flademål gælder selve højen. Det er således uklart, hvorledes fredningsteksten skal forstås m.h.t. oplysningerne om en højdediameter på ca. (!) 15,25 m og om et omgivende 18,3 x 18,3 m stort areal. Der ses intet udyrket areal uden for selve højfoden. ** Seværdighedsforklaring ** En flot men desværre utilgængelig høj kombineret med den smukke bautasten, der især gør anlægget seværdigt. Hvis højen var mere synlig fra alfarvej, burde den ubetinget plejes. Bevoksning: 1986: Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bautasten

Bautasten er aflange, opretstående sten sat over en gravlagt person som en del af gravstedet. Nogle bautasten er sat, uden at der findes en grav, og derfor rejst som en slags kenotaf over en person, som døde et andet sted. Bautasten kendes fra flere steder i landet og findes i meget stort tal på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links