Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340339
Sted- og lokalitetsnummer
190510-22
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,85 x 15 m. Små huller i toppen. Sænkning i SV-side, ellers velbevaret. Beplantet, lyng- og græsgroet i beplantet hede.

Undersøgelseshistorie

1891
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 16 Meter i Tværmaal, 1,80 Meter høi. En udgravet 1891 af nu Husmand Sven Hansen, som skal have fundet en Øxhammer af Sten.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,85 m h., Diam. ca. 15 m. Godt den vestlige Halvdel er beplantet med ret høje Træer, hvilket har hindret nøjagtig Maaling. Den øvrige Del er lynggroet. Synes velbevaret. I Hede. If. den ældre Beskr. skal en Højrøver i den have fundet en "Øxhammer". [Sb.] 22-25 skal alle være udgravede af ovennævnte Højrøver.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,85 x 15 m. Smaa Huller i Toppen. Sænkning i SV-Side. Ellers velbevaret. Beplantet. Lyng- og græsgroet i beplantet Hede.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links