Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290427
Sted- og lokalitetsnummer
190806-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 25 m. I top et 2,5-3 m stort og 0,9 m dybt, tilgroet hul. I østsiden et hul af lignende størrelse som det i top. Ved vestfod og lidt opad højsiden er tre kartoffelkuler. På nordsiden en smal, uregelmæssig overfladisk afgravning. Alt tilgroet. Lynggroet med lidt fyrrebuske, i hede.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 56' i Tv. 7' høi. Ødelagt ved mange Kartoffelkuler. Bevoksning: 1982: Græs og Lyng
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2 M. høj, Diam. 16 M. I Toppen ses et 2.50-3 M. stor, nu 0.90 M. dybt, græsgroet Hul. I Højsiderne flere Beskadigelser, der dog nu alle er lyng- eller græsgroet. Der er i sin Tid fundet en Urne. Lynggroet i Hede. Bevoksning: 1982: Græs og Lyng
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 25 m. I top et 2,5 - 3 m stort og 0,9 m dybt, tilgroet hul. I Ø-siden et hul af lignende størrelse som det i top. Ved V-fod og lidt op ad højsiden er 3 kartoffelkuler. På N-siden en smal, uregelmæssig overfladisk afgravning. Alt tilgroet. Lynggroet med lidt fyrbuske, i hede.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 17,0 x 17,0 m. I top et ca. 2 x 2 m. dybt hul med rende mod SØ-fod, Ø herfor et lignende hul. På N-siden render og fordybninger, formentlig gamle rævegrave. På V-siden udgravninger til tre kartoffelkuler. Alt gamle skader, tilgroet. Øverst på lyngklædt bakkeskråning med gl. hjulspor. Hvad med en arealfredning af skråningen ? Bevoksning: 1982: Græs og Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links