Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
38089
Sted- og lokalitetsnummer
200208-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1500 f.Kr. - 1301 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Skrydstrup, art.nr.71, bd.II, bl.62. Høj, 5 x 28 m. I toppen et stort hul, 3 m i tværmål, 1,7 m dybt. Siden noget afgravet.

Undersøgelseshistorie

1920
Privat opsamling - Haderslev Museum
1920
Anden transaktion om genstand - Haderslev MuseumI en stensætning i højen fandtes et grebtungesværd og en spiralarmring af guld med 4 1/2 vindinger.
1927
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 5 m x 28 m. I Top et kraterformet Hul ca. 3 m i Tværm. 1.70 m dybt med Udgang mod S. Paa V.- og NV.-Siden er 2-5 Spadestik afgravet fra Fod til nær Top. Mod S. er gravet en bred Grøft, hvorved Fod og Side omtr. til midt paa Højen er fjærnet. En Del af det opr. Fodparti staar som en aflang Knold. Ø.-Siden fladt afgravet. NØ.-Siden er urørt. Alle Brud eftergroede og Højen endnu smuk. Her er fundet et Bronzesværd med Grebtunge og en tynd Guldtraad, i Haderslev Museum.
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 5 x 28 m. I Toppen et stort Hul, 3 m i Tværm., 1,70 m dybt. Siden noget afgravet.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links