Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533533
Sted- og lokalitetsnummer
060203-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Voldgrav, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Brogaard En høj, "Snaphøj", på Rispebjerg, ud mod bakkehældet. I rand af plantage. Ca. 13 m i diameter. Udgravet. I top et stort hul. Tinglysning af C-høj. Tinglysningstekst 1989. Høj, Snaphøj, 2 m høj, 17 x 21 i diameter. Stort topkrater; i øvrigt velbevaret. Beliggende på kant af Rispebjerg-plateauet og delvist ned ad skråning.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn mindre Gravhøi paa Rispebjerg. Der er gravet i den for mange Aar siden, men intet vides om Resultatet.- Bevoksning: 1986: Løvkrat og Nålekrat/-træer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, "Snaphøj" Paa Rispebjerg ud mod Bakkehældet. I Rand af Plantage. Ca. 13 m i Tvm. Udgravet. I Top et stort Hul.
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj, "Snaphøj". Beliggende på kant af Rispebjerg-plateauet og delvis ned ad skråning. Stort topkrater, iøvrigt tilsyneladende velbevaret. Bevokset med ask, der er skåret tilbage og sender talrige ris op fra stubbene. Ind imellem disse er der på højen plantet bjergfyr (nu ca. 0,6 m høje, skønsmæssigt 4-6 år gamle), og uden om den rødgran, hvoraf nogle står helt op på højfoden. Bevoksning: 1986: Løvkrat og Nålekrat/-træer
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, "Snaphøj". 2 m høj, 17 x 21 m i diameter. Stort topkrater, i øvrigt velbevaret. Beliggende på kant af Rispebjerg-plateauet og delvist ned ad skråning.
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1996
Museal besigtigelse - Bornholms Museum
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links