Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320821
Sted- og lokalitetsnummer
170601-258
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Vollund = Sparup. Høj, 2,5 x 28 m. Tidligere overpløjet. Foden afgravet stejlt i V, bruddet til- groet. Moderne afgravning i Ø, hvorved en del hånd- og hovedstore sten er blottet. En 4 m lang, 1 m bred grøft, orienteret N-S er gravet ind fra høj- foden i syd. Nu tilgroet. Bevokset med græs, fyr og gran i græsmark. Skel af gran over højen vest for toppen.

Undersøgelseshistorie

1907
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.5 x 26 M. Foden afgravet, navnlig mod Vest. Overpløjet og dyrket ved Foden mod V. og N. Mod V. og Ø. beplantet, mod Ø. et Udhus bygget paa Højen. Resten græsgroet. I Midten har været et tilkastet Hul, hvori de trufne Sten, atter blev nedkastede. Udgravet af Vorbasser, der fandtes 2 Stridsøkser af Sten.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2,5 x 28 m. Tidligere overpløjet. Foden afgravet stejlt i vest, bruddet tilgroet. Moderne afgravning i ø, hvorved en del hånd- og hovedstore sten er blottet. En 4 m. lang, 1 m bred grøft, orienteret n-s er gravet ind fra højfoden i syd. Nu tilgroet. Bevokset med græs, fyr og gran i græsmark. Skel af gran over højen vest for toppen.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links