Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
18147
Sted- og lokalitetsnummer
140404-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gerlev matr.nr. 27b: Høj i skel til matr.nr. 2l af Blendstrup. Høj i skel, 3,50 x 28 m. En del af østsiden fjernet, hvorved der er dannet en grøft indenfor foden. Græs og lyng, et par træer.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Fredningstekstens beskrivelse er ukorrekt: Der er ikke fjernet noget af Ø-siden. En grøft- eller rendeformet nedgravning med en foranliggende 2-4 m bred vold løber hele vejen rundt om højen i dennes fod - undtagen i S, hvor grøften kan være bortpløjet. Grøft og vold er medregnet ved måltagningen, regnes de fra, er højdiameteren ca. 18 - 21 m. Grøften kan være en gammel skytte- eller dækningsgrav (højen ligger med frit udsyn hele kompasset rundt), eller kan hidrøre fra opgravning af randsten. Bevoksning: 1990: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Vold og grøft er fortsat meget synlig mod nord, øst og vest. Højen er græsklædt samt bevokset med lidt lyng og et par træer ved foden mod øst og vest.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links