oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29278
Sted- og lokalitetsnummer
010312-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Store Firhøj", 4 x 23 m; fra øst indgravning omtrent til midten. Graner.

Undersøgelseshistorie

1890
Privat opsamling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Store Firhøi", 12' høi, 69' i Diameter. Der er gravet i den fra Øst omtrent til Midten, Eieren fandt her Stene, Træ, Uldtøi og et Bronzesværd (i Stykker). En af mig [V.Boye] foretagen Gravning godtgjorde, at der havde staaet en Egestamme i Retn. V-Ø, omgiven af en Hob haandstore Stene og Tang. Uldtøiet skjænkedes Gjæstgiver Petersen fra Frederikssund, Sværdstykkerne overgaves mig til Museet f.d.n.O. Bevoksning: 1982: Løvtræer
1890
Genstand registreret i privateje - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravning i forbindelse med herredsrejsen.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Store Firhøj", 4 x 23 m, fra Ø Indgravning omtr. til Midten. Graner.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Indgravning fra øst til højmidte, ca. 6x6 m, desuden en 2,5x1 m stor fordybning i højtop. Større rævegrav i NØ-højfod, men også rævegrave andre steder i højen. Børns jordhule. 1,5x1,2 stor og 0,6 m dyb nedgravning i SØ-del af højen, dækket af nedfaldne grene. Genbesigtigelse: Højen er under ekspropriation. Fortsættelse: Fra vej i Ø og SØ ses intet. M.B. Bevoksning: 1982: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links